Olemme mukana Et ole yksin hankkeessa pilottiseurana, koska haluamme olla edistämässä jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti, sekä tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Et ole yksin on Suomen ensimmäinen kohdennettu tukipalvelu, johon epäasiallista käytöstä kohdannut urheilija, vanhempi tai valmentaja voi olla yhteydessä ja saada apua. Valtakunnallisen tukipalvelun lisäksi hankkeessa vahvistetaan lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta sekä lisätään vanhempien ja valmentajien tietoja nuorten kokeman väkivallan ja häirinnän ehkäisystä. Pilottiseuroissa kehitetään väkivaltaa ja häirintää ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, joita myöhemmin levitetään urheiluyhteisössä laajemmalle. Pilottiseurat pääsevät olemaan suunnannäyttäjiä häirinnän ja väkivallan ehkäisytyössä.
Mitä ennaltaehkäisevä työ pitää sisällään?
Ennaltaehkäisy alkaa tiedon lisäämisestä ja avoimen ilmapiirin luomisesta seurassa. Mitä enemmän urheilijat, vanhemmat ja valmentajat väkivallan ja häirinnän ilmiöstä tietävät, sitä hankalampaa väärintekijöiden on toimia. Tulemme levittämään Et ole yksin hankkeessa kehitettyjä tietomateriaaleja urheilijoille, vanhemmille ja valmentajille. Tasaisin väliajoin tarkastetut toimintatavat, säännöt ja ohjeistukset suojaavat nuoria urheilijoita. Kehitämme siis myös omia sisäisiä prosessejamme väkivaltaan ja häirintään puuttumiseen yhdessä Väestöliiton ja lajiliittomme kanssa.
Miksi tätä tarvitaan?
Väkivallan ja häirinnän ennaltaehkäisyä on parasta vahvistaa silloin, kun mitään ei vielä ole tapahtunut. Mikään alue yhteiskunnassa ei valitettavasti ole vapaa näistä ilmiöistä ja emme voi olettaa, että juuri meidän seuramme olisi. Haluamme siis varmistaa, että kaikilla on nyt ja jatkossakin hyvä olla seurassamme. Väkivalta ja kiusaaminen urheilussa ovat todellisia ilmiöitä. Poliisiammattikorkeakoulun selvityksen mukaan vuosina 2016–2017 tehtiin 48 rikosilmoitusta kilpailu- ja harrastustoimintaan tapahtuneista seksuaalirikoksista. Näissä 48 tapauksessa oli yhteensä 69 uhria. LIITU tutkimuksen mukaan urheiluharrastus on kolmanneksi yleisin paikka kiusaamiselle koulun ja netin jälkeen. MLL:n verkkokyselyn mukaan suoraan loukkaavan kohtelun ja kiusaamisen kanssa on tekemisissä joka viides urheilua harrastava lapsi ja nuori, joko loukkaavan kohtelun kohteena tai itse muita kiusaavana. Haluamme olla mukana tekemässä työtä sen eteen, että tulevaisuudessa koko suomalaisen urheilun kenttä olisi entistä turvallisempi paikka ja tuottaisi iloa kaikille sen piirissä oleville. Kaikki urheilun parissa toimivat ovat tervetulleita ottamaan yhteyttä Et ole yksin-palveluun.
Lue lisää osoitteessa www.etoleyksin.fi
Lue Väestöliiton blogi aiheesta.